Vierentwintigste dag
Zaterdag 20 juni 2009
St.-Jean-Piede-de-Port – Oricain bij Pamplona, 76 km
Wat had ik gisteravond de pé in dat ik geen bericht op de blog kon zetten. In tegenstelling tot een mededeling van iemand van de pelgrimsacceuil dat de zaak tot tien uur open was bleek men, toen ik er om tien voor negen aankwam, al om negen uur te sluiten. Een snelle poging om er toch nog iets op te zetten werd verhinderd door een scherm vol Koreaanse karakters, waarschijnlijk omdat het Koreaanse meisje, dat bij ons op de kamer sliep er eerder geweest was en verzuimd had de computer terug te zetten. Niemand van de aanwezigen wist vervolgens hoe je dat moest doen, inclusief ikzelf. Geen bericht dus deze keer. Daarom nu weer twee ineens.
We gingen om kwart over negen al slapen. De heel refugié was donker. Langer opblijven had dus weinig zin. Gelukkig hadden we geen snurker op de kamer, zodat een redelijke nachtrust gewaarborgd werd.
Om zes uur besluit ik op te staan en alvast mijn fiets te gaan pakken. Daarna schuif ik aan bij het ontbijt, terwijl Frans nog bezig is. Ik zie op tegen deze dag, die begint met een lange klim van 27 kilometer met een hoogteverschil van 900 meter. De laatste zestien zijn het steilst. Na weken heb ik weer last van mijn linkerknie omdat ik me gisteravond verstapt heb. Gelukkig zou dit in het verloop van de dag verdwijnen.
Om kwart voor acht gaan we op pad. Na een half uur vals plat en enkele korte klimmetjes hebben we de Spaanse grens bereikt in het plaatsje Arneguy, waar we een foto maken. Daar begin het klimmen pas echt, een paar keer afgewisseld door een afdaling in een beekdal. Tot mijn verrassing beschik ik over een redelijk soepele tred. Als Frans even stopt om een foto te maken, rij ik door omdat ik ‘er zo lekker in zit’. Gestaag fiets ik door. Frans is inmiddels uit het zicht verdwenen. Ik had me vooraf voorgenomen verschillende stops te maken, zodat Frans op de top naar schatting een uur voorsprong zou hebben. Maar verrassenderwijs maakte ik mijn eerste stop pas na 21 kilometer, zes onder de top. Even wat eten, goed drinken, een paar foto’s maken en weer op het zadel. Aeolus is er weer. Nadrukkelijk. Hij blaast behoorlijk in mijn rug. Pluvius houdt zich in, ondanks het feit dat de omringende toppen in wolken gehuld zijn. De laatste kilometers van de klim komen we zelf ook in die wolken terecht. Ofschoon het erg koud is - soms blaas ik zelfs ’ademwolken’ voor me uit, trek ik mijn jasje niet aan en rij in zomerse kledij naar de top. Daar staat Frans te wachten met zijn camera, maar ziet me pas op het laatste moment aankomen. Een bevrijding, zegevierend de hand omhoog. Hij is er pas een ruim kwartier. Voor mij een geweldige overwinning. Een prestatie. Trots! De Camino kan niet meer stuk. Als je deze ’joep’ zo omhoog rijdt, hoeft de rest ook geen probleem meer te zijn. ‘Als je er niet aan begint, zul je het ook nooit klaarspelen’ ontwikkelt zich als slagzin in mijn hoofd.
Op de top van de Ibañeta doemen ook grote grote groepen pelgrims te voet uit de mist op. Met hun stokken vormen ze een erehaag voor degenen die later boven komen.
Maar wat is het daarboven koud! Zelfs het jasje kan het rillen niet stoppen. Dat gebeurt pas na het drinken van een kop warme melk in een restaurantje op Roncevalles.
Roncevalles, een plek waarop ik mij al lang verheugd heb, gaat schuil achter een heuvelrug en een dicht bos, zodat je het vrij onverwacht voor je ziet liggen. Er ligt een groot klooster en daarnaast een laag gebouw, de kapel van de Heilige Geest, met ronde bogen waaronder een geplaveide omgang met een booggewelf. Vroeger waren hier veel antieke graftombes met de stoffelijke resten van koningen, hertogen, markiezen, graven, paladijnen en heren die hun leven lieten bij de befaamde wapenfeiten van eeuwen geleden. Die werden echter tweehonderd jaar geleden vernietigd. Overigens is deze kapel dicht, evenals het links ernaast gelegen kerkje, dat Charlemagne had laten bouwen nadat zijn geliefde paladijn Roland hier in de strijd gevallen was, nadat hij met zijn zwaard Durendal zo hard op een rots geslagen had dat deze spleet. In de crypte van het gesloten kerkje is deze spleet nog zichtbaar. Deze episode wordt ‘in geuren en kleuren’ bezongen in het bekende Middeleeuwse ‘Chanson de Roland’ of Roelandslied. Dit gaf deze plek internationale allure; een cultuur-historische halteplaats aan de Camino op weg naar Sint Jacob van Asturië.
Met onze jasjes goed dicht verlaten we het bitter koude Roncevalles. Verder omlaag, weer omhoog, opnieuw omlaag en weer pittig omhoog. Op de top van de Alto Erro, op 801 meter hoogte, maken we onze lunchstop, waarbij ook meerdere pelgrims per fiets en te voet voorbij komen en we een tijdje praten met een echtpaar uit Susteren.
Uiteindelijk, als we het dal van de Arga naderen, en de wolken minder worden, krijgen we het warmer. Aeolus blaast ons met grote kracht verder het Spaanse land in. Alle dank. De laatste kilometers naar Pamplona gaan in hoog tempo.
Het vinden van de camping vormt aanvankelijk een probleem. In het drukke verkeer vinden we geen wegwijzer en zijn overgeleverd aan het in het Spaans de weg vragen. Uiteindelijk blijkt dit zelfs ook nog te lukken.
Camping Ezceba, zo’n tien kilometer te noordwesten van de stad, die we om half drie bereiken, is een typische Spaanse kampeerplaats: druk, veel en hard praten, het liefst door elkaar zonder te luisteren wat anderen te melden hebben. De Reception is onbezet; de waard van het restaurant deelt ons mede dat we maar een plaats moeten gaan zoeken en ons straks melden als er iemand is. Er blijkt zelfs wifi te zijn. Hoera.
Morgen gaat het verder richting Puenta la Reina, de brug van de koningin. Cees Nooteboom schreef hierover het volgende: “De weg is nog bochtig, het berglandschap groen. Als ik de uitlopers van de Pyreneeën verlaten heb, zal het land zich wijd openspreiden, laag zijn, golvend en leeg. IJzeren wolken hangen er boven de roestige velden van Navarra. Verkeer is er nauwelijks, toeristen zoeken dit niet, de streek is niet dichtbevolkt. Oud, oud, is het gevoel dat aan alles hangt, tijd zonder tijd, lege achterkamers van de geschiedenis. Fortachtige kerken met ooievaarsnesten tegen een verre glooiing. Verder niets. Ik voel mij een pelgrim naar nergens. Hetzelfde, hetzelfde, hetzelfde, en het werkt als een Tibetaanse gebedsmolen, hetzelfde, hetzelfde, hetzelfde…” We zullen het morgen en de volgende dagen met eigen ogen mogen aanschouwen.
*** Jammer genoeg hebben we hier te maken met een ontzettend trage internetverbinding. Geen foto's mogelijk. We kunnen al blij zijn als dit bericht geplaatst kan worden...
Groetjes uit een koud en winderig Pamplona te midden van verschrikkelijk drukke Spanjaarden... o, sorry, Basken.
zaterdag 20 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hallo doorzetters,via Google Earth kan ik jullie goed volgen. Als jullie in de Calle de Santiago Apostel(Oricain) zouden zwaaien zou ik het kunnen zien. Ik zie ook dat jullie niet meer alles hoeven....Nog even volhouden, het gaat lukken! Vanmiddag hebben we de huwelijks-mis van Leon Reumkens en bruid in een volle kerk opgeluisterd.(o.a mis van Peet)Ik heb mijn volume aangepast en voor May meegezongen.Groet en sterkte vanuit Landgraaf.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHallo pap en May,
BeantwoordenVerwijderenJullie zijn al een paar dagen in de regio waar ik ook graag mag fietsen. Vorig jaar stond ik "ietsje" verder naar het oosten op de camping (Hecho). (Over de weg vanuit Pamplona is dat toch weer zo`n 115km, maar dat wil voor jullie niets zeggen...)
Enfin, gefeliciteerd met de mooie klimprestatie(s)... als ik denk aan die zware fietsen! Petje meermaals af!! Gelukkig hadden jullie geen storm en andere extreme toestanden daarboven. (Dan heeft het helemaal niets meer met fietsen te maken.)
Geniet nog een paar dagen van de "extra speeltijd"! enneh, felcitaties voor vaderdag!
Groetjes, Peter
May en Frans,
BeantwoordenVerwijderenVanavond naar de receptie geweest van d'r Leon en 't Anouk.Leon dirigeerde de harmonie. Leon heeft duidelijk Stevens genen.
Onvergetelijk vanavond de SVN reunie. Werkelijk een schitterende foto-tentoonstelling bij SVN.
Ik ontdekte 3 interssante foto's vuur 't book !!
Verder werd vanavond Wiel Cörver die aanwezig was gehuldigd bij SVN. De man was zichtbaar ontroerd. Beroemd om zijn Cörver- technieken die hij niet alleen bij SVN en Rapid maar all over the world achter liet.
Leo moest mij wegsleuren bij de foto's van al die Nieuwenhagenaren.Ik heb een jubileumboek. Trouwens het OCGL heeft ook een exemplaar hoorde ik van Hennie Steinen.
Jos Steinen is gisteren geridderd door wethouder Harrie Leunessen.Ik heb vandaag de definitieve opsomming gekregen van de foto's Vreuls-Schillings.
Wat een topprestatie die bergbeklimming!! Houden zo. Onvergetelijk !!Trouwens ik ben ook een nazaat van Karel Martel !!!
Heerlijk al die historische ervaringen die jullie onderweg zien.
Soyez prudente au montagne !!
Jose d'OCGL.
Hallo jongens, proficiat alvast met het bereiken van deze plaats.
BeantwoordenVerwijderenIk had verwacht een "ole" te horen, ik bedoel te lezen. Maar toch het einde komt in zicht. Ga zo door!!!!!!!!
Groetjes van ons.
Dag Pelgrims,Ole Ole Ole,spaanse grond onder jullie fietsen/voeten,is weer verrassend,vernieuwend,inspirerend,verruimen is verrijking. Pamplona de stad waar de Spaanse Tourwinnaar Wielrenner Miquel Indurain woont, die zovele keren de Tour de France heeft gewonnen,en jullie zijn ook al zover gefietst/gekomen en ook al veel over(ge)wonnen,petje af voor jullie .Heel fijn dat jullie een lekkere tred en soepel fietsen.Ik ken een uitspraak....in de boter trappen......wat wil zeggen ...erg soepel fietsen!!Oja jullie missen wel de Vaderdag-cadeautjes!!!!!!!Frans en May,ik hoop dat jullie de komende dgn ....in de boter trappen......Gr Mia.
BeantwoordenVerwijderenHallo May en Frans
BeantwoordenVerwijderenJullie overschrijden grenzen, en niet alleen de Spaanse. Fiets en geniet van de omgeving. Nog een "paar" dagen en jullie zijn op de plaats van bestemming. Tot het zover is zal er nog het een en ander op jullie weg komen. Ik wens veel sucses en laat weer van mij horen.
Groetjes, Mieke